Szkoła Podstawowa nr 127

Szkoła Podstawowa nr 127

03-438 Warszawa

ul. Kowieńska 12/20

tel. 22 619 30 88

Dzień Czekolady 12 kwietnia

Po spożyciu porcji czekolady lepiej się myśli i łatwiej koncentruje. Znikają objawy zmęczenia i skutki stresu, poprawia się nastrój. Porcja węglowodanów, magnezu, potasu i żelaza zawarta w czekoladzie szybko dodaje energii (warto mieć tabliczkę podczas intensywnego treningu z Panem Krzysztofem czy górskiej wędrówki).

Czekolada podnosi poziom serotoniny tzw. hormonu szczęścia :)

Czyż to nie piękne i smaczne święto do świętowania? Proponuję rodzinne przygotowanie pełnego czekolady ciasta BROWNIE.

Nie liczmy dziś kalorii. Liczy się wspólny czas i wspólne jakże miłe świętowanie:)

Przepis na kilkukrotnie sprawdzone i zjedzone do ostatniego okruszka Brownie

Składniki:

1,5 tabliczki gorzkiej czekolady

0,5 kostki masła

0,5 szklanki cukru

0,5 szklanki mąki

0,5 szklanki mleka

2 łyżki kakao

2 jajka

szczypta soli

Masło i mleko podgrzej w rondelku. Dodaj czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. Odstaw do przestudzenia. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Przesiej do masy mąkę wymieszaną z kakao i solą. Delikatnie wymieszaj. Potem dolej roztopioną wcześniej czekoladę. Ponownie wymieszaj całość. Przełóż do formy (np. kwadratowej 24X24cm lub prostokątnej 30X10 cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Z pomocą rodziców lub starszych domowników włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 20 minut.

Brownie powinno być wewnątrz lekko wilgotne, przepyszne.

Polecamy,

Zespół Cudakowa