Dzień Czekolady 12 kwietnia
Po spożyciu porcji czekolady lepiej się myśli i łatwiej koncentruje. Znikają objawy zmęczenia i skutki stresu, poprawia się nastrój. Porcja węglowodanów, magnezu, potasu i żelaza zawarta w czekoladzie szybko dodaje energii (warto mieć tabliczkę podczas intensywnego treningu z Panem Krzysztofem czy górskiej wędrówki).
Czekolada podnosi poziom serotoniny tzw. hormonu szczęścia :)
Czyż to nie piękne i smaczne święto do świętowania? Proponuję rodzinne przygotowanie pełnego czekolady ciasta BROWNIE.
Nie liczmy dziś kalorii. Liczy się wspólny czas i wspólne jakże miłe świętowanie:)
Przepis na kilkukrotnie sprawdzone i zjedzone do ostatniego okruszka Brownie
Składniki:
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
0,5 kostki masła
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki mleka
2 łyżki kakao
2 jajka
szczypta soli
Masło i mleko podgrzej w rondelku. Dodaj czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. Odstaw do przestudzenia. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Przesiej do masy mąkę wymieszaną z kakao i solą. Delikatnie wymieszaj. Potem dolej roztopioną wcześniej czekoladę. Ponownie wymieszaj całość. Przełóż do formy (np. kwadratowej 24X24cm lub prostokątnej 30X10 cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Z pomocą rodziców lub starszych domowników włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 20 minut.
Brownie powinno być wewnątrz lekko wilgotne, przepyszne.
Polecamy,
Zespół Cudakowa